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Análise de trilha da contaminação por aflatoxinas em grãos de milho armazenados PAB
Domenico,Adriana Sbardelotto Di; Danner,Moeses Andrigo; Busso,Cleverson; Christ,Divair; Coelho,Sílvia Renata Machado.
O objetivo deste trabalho foi determinar a magnitude dos efeitos diretos e indiretos de parâmetros físico-químicos e microbiológicos sobre a ocorrência de aflatoxinas em grãos de milho armazenados, por meio da análise de trilha. Os dados foram coletados em dois experimentos: um cultivo de inverno (colheita do milho em julho de 2012) e um cultivo de verão (colheita em fevereiro de 2013). Os grãos foram armazenados por 12 meses, em dois tipos de acondicionamentos: em sacarias convencionais de polipropileno e a granel em silo metálico. Avaliaram-se 14 características dos grãos. Calculou-se a matriz de correlações de Pearson entre todos os parâmetros, realizou-se o diagnóstico de multicolinearidade e, posteriormente, aplicou-se a análise de trilha com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zea mays; Armazenagem; Micotoxinas; Multicolinearidade.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2015000600441
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Application of response surface methodology to study the biological removal of nitrogen from effluent of cattle slaughterhouse in a sequencing batch reactor REA
Lima,Adriana N. de; Gomes,Benedito M.; Gomes,Simone D.; Carvalho,Karina Q. de; Christ,Divair.
The aim of this study was to evaluate the efficiency of a sequencing batch reactor (SBR) on biological removal of nitrogen from cattle slaughterhouse wastewater by nitrification/denitrification processes. The effects of initial concentration of ammoniacal nitrogen were investigated at 100; 150 and 200 mg L-1 and air flow rate at 0.125; 0.375 and 0.625 L min¹ Lreactor-1 on the nitrogen compounds removal, by a Central Composite Rotational Design (CCRD) configuration. There were variations from 9.2 to 94.9%, 4.0 to 19.6% and 20.8 to 92.0% in the conversion of ammoniacal nitrogen to nitrate and nitrite concentration and removal of total nitrogen, respectively. The increase of air flow rate and decrease of the initial concentration of ammoniacal nitrogen...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nitrification; Denitrification; Central composite rotational design.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162014000200017
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CHEMICAL CHANGES IN BEAN GRAINS DURING STORAGE IN CONTROLLED CONDITIONS REA
Almeida,Ana J. B. de; Coelho,Silvia R. M.; Schoeninger,Vanderleia; Christ,Divair.
ABSTRACT Bean (Phaseolus vulgaris L.) is a traditional food in the diet of Brazilians, due to its low fat content and it is rich in vitamins, protein, fiber, carbohydrates and minerals. One of the major problems related to this product is storage without temperature and humidity control, causing quality reduction of this legume. This study aimed to evaluate the effects suffered by cooking time parameters, seed coat color, phytate and minerals (P, Ca, Mg and Mn) content during storage. The grain varieties: BRS Madrepérola, BRS Estilo, BRS Pontal and CNFC 10467, from the pinto group, were stored in hermetic acrylic containers with humidity and temperature controlled for a period of 108 days. All varieties had better results of the parameters studied when...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cooking time; The integument color; Content of phytates.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162017000300529
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Coeficiente de transferência de carga nas fundações de silos verticais cilíndricos AGRIAMBI
Fank,Marivone Z.; Christ,Divair; Cardoso,Décio L.; Willrich,Fábio L.; Lorenzi,Vinicius.
RESUMOO dimensionamento das estruturas armazenadoras de grãos carece de uma norma brasileira que prescreva sobre seus projetos e ações; contudo, existem muitas lacunas no estado atual do conhecimento sendo imprescindíveis pesquisas adicionais sobre o tema. Com o objetivo de determinar a distribuição das cargas nas fundações dos silos foram instrumentadas, por meio de células de carga, quatro estacas localizadas sob o anel de um silo protótipo. O experimento ocorreu durante o período de agosto a dezembro de 2009 em Palotina, PR. As leituras das células foram realizadas por sistema automático de aquisição de dados durante o carregamento de grãos de milho e, a partir dos resultados, pode-se destacar um coeficiente de transferência médio de 0,30 para o anel...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Estruturas de armazenamento; Instrumentação; Estacas.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662015000900887
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CURVAS DE DESSORÇÃO E CALOR LATENTE DE VAPORIZAÇÃO PARA AS SEMENTES DE MILHO PIPOCA (Zea mays) AGRIAMBI
Corrêa,Paulo César; Christ,Divair; Martins,José Helvecio; Mantovani,Bárbara Heliodora Machado.
RESUMO O objetivo deste trabalho foi determinar as curvas de umidade de equilíbrio higroscópico e o calor latente de vaporização para as sementes de milho pipoca (Zea mays). O teor de umidade inicial das sementes era 23% b.u. As sementes foram submetidas a dessorção, sob diversas condições de temperatura (20, 30, 40 e 50°C) e umidade relativa do ar (30, 40, 50, 60, 70, 80 e 90%) com três repetições, até atingirem a umidade de equilíbrio. A temperatura e a umidade relativa do ar foram controladas por meio de uma unidade condicionadora de ar "Aminco-Air". Os seguintes modelos matemáticos foram ajustados aos dados experimentais: Henderson, Henderson modificado, Chung-Pfost, Copace e Sigma-Copace; as constantes dessas equações foram obtidas por regressão,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Milho pipoca; Equilíbrio higroscópico; Calor latente de vaporização.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43661998000100075
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Effect of cycle time and airflow in biological nitrogen removal from poultry slaughterhouse wastewater using sequencing batch reactor REA
Lopes,Carla L.; Mees,Juliana B. R.; Sene,Luciane; Carvalho,Karina Q. de; Christ,Divair; Gomes,Simone D..
This study aimed to evaluate the influence of airflow (0.25, 0.50 and 0.75 L.L-1.min-1) and cycle time (10.45 h, 14.25 h and 17.35 h) on a sequencing batch reactor (SBR) performance in promoting nitrification and denitrification of poultry slaughterhouse wastewater. The operational stages included feeding, aerobic and anoxic reactions, sedimentation and discharge. SBR was operated in a laboratory scale with a working volume of 4 L, keeping 25% of biomass retained inside the reactor as inoculum for the next batch. In the anoxic stage, C: N ratio was maintained between 5 and 6 by adding cassava starch wastewater. A factorial design (22) with five repetitions was designed at the central point to evaluate the influence of cycle time and airflow on total...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nitrification; Denitrification; Response surface methodology; Fluorescent in situ hybridization.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162015000300567
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Physico-chemical properties of common beans under natural and accelerated storage conditions Ciencia e Investigación Agraria
Coelho,Silvia R. M; Prudencio,Sandra H; Christ,Divair; Sampaio,Silvio C; Schoeninger,Vanderleia.
S.R.M. Coelho, S.H. Prudencio, D. Christ, S.C. Sampaio, and V. Schoeninger. 2013. Physico-chemical characterization of common beans under natural and accelerated storage conditions. Cien. Inv. Agr. 40(3): 629-636. The common bean is an important food in the human diet. Certain storage conditions, high temperatures and high humidity, cause a texture defect that reduces the acceptability of common beans. The present study aimed at evaluating the effect of storage on the physicochemical properties of common bean grains and the relationship between accelerated aging at 40 °C and 76% RH and storage under natural conditions. Two varieties of common beans (Iapar 81 - carioca variety and Iapar 44 - black variety) were stored at 40 °C and 76% RH for 15, 30, 45, 60...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Food technology; Cooking time; Phaseolus vulgaris; Protein.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202013000300015
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PRICE AND QUALITY OF COFFEE (COFFEA ARABICA L.) DRIED USING AIR DEHUMIDIFIED BY CONVECTION REA
Konopatzki,Evandro A.; Christ,Divair; Coelho,Silvia R. M.; Demito,Angélica; Werncke,Ivan; Camicia,Rafaela G. da M..
ABSTRACT Grain drying processes have been improved to reduce costs and losses of coffee beverage quality. The objectives of this study were to evaluate the quality of coffee dried using air partially dehumidified before entering drying units (DUs) in four coffee-producing farms, as well as the effects of such process on coffee commercial value. The method consisted of obtaining three samples (triplicates) of coffee dried in both DUs and concrete terraces (control) for mean multiple comparisons. The following variables were analyzed for sieve #13 and hand-picked beans: defect number, cupping test, and pricing. Evaluations were carried out by three professional graders. The results showed that coffee dried in the DUs presented fewer broken grains, higher...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Air dehumidifier; Artificial drying; Coffee dryers; Electric dryer.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162019000500649
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Production of natural aroma by yeast in wastewater of cassava starch industry REA
Oliveira,Simone M. M.; Gomes,Simone D.; Sene,Luciane; Christ,Divair; Piechontcoski,Julia.
ABSTRACT 2-Phenylethanol (PE) is an aromatic alcohol with a characteristic odor of roses, widely used in food industry to modify certain aroma compositions in formulations with fruit, jam, pudding, and chewing gums, and also in cosmetic and fragrance industry. This compound occurs naturally in low concentrations in some essential oils from flowers and plants. An alternative to plants extraction are biotechnological processes. This study evaluated 2-phenylethanol’s production in cultivation of Saccharomyces cerevisiae in cassava wastewater originated from starch industry. The substrate was supplemented with glucose and L-phenylalanine in order to obtain higher 2-phenylethanol concentrations and better efficiency in glucose/2-phenylethanol conversion. It was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 2-phenylethanol; Flavor; Aerobic cultivation.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162015000400721
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Secagem de folhas Mentha piperita em leito fixo utilizando diferentes temperaturas e velocidades de ar Rev. Ciênc. Agron.
Gasparin,Priscila Pigatto; Christ,Divair; Coelho,Silvia Renata Machado.
RESUMO A espécie Mentha piperita, conhecida popularmente como hortelã pimenta além de ser uma planta medicinal, é utilizada nas indústrias farmacêutica, alimentícia e cosmética. Desta forma, o processo de secagem se faz necessário para aumentar o tempo de conservação e vida útil do produto facilitando seu transporte, manuseio e armazenamento. Para que os derivados do hortelã tenham qualidade, é necessário estudos sobre a pré e a pós-colheita. Objetivou-se neste estudo a avaliação de secagem, e para a obtenção das curvas foram utilizadas as temperaturas no intervalo de 30 a 70 ºC com variação da velocidade do ar de secagem 0,3 e 0,5 m.s-1. Para a realização da secagem das folhas, foi utilizado um secador de leito fixo em escala de laboratório, que possui um...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Planta medicinal; Cinética de secagem; Modelagem matemática.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902017000200242
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TECHNOLOGICAL QUALITY OF SOYBEAN OIL OBTAINED FROM STORED GRAIN UNDER CONTROLLED ENVIRONMENTAL CONDITIONS REA
Bischoff,Tábata Z.; Coelho,Silvia R. M.; Schoeninger,Vanderleia; Cassol,FLÁVIA D. R.; Prado,Naimara V. Do; Christ,Divair.
ABSTRACT: Soybean oil has many important components, but for its maintenance it is essential that there is an appropriate storage, temperature, relative humidity and optimum grain moisture content, because the oxidation reactions occur by improper storage, causing product deterioration. The objective of this study was to evaluate the main changes in the quality of soybean crude oil, from grain storage in temperature of 30°C and different relative humidity (59.6%, 67.0% and 76.0%). Soybean grains were packaged in plastic recipients, where saturated salt solutions were added so the grains reached the desired moisture. The analyses of moisture content, lipid, acidity index, color, antioxidant capacity, specific extension by absorption in the ultraviolet...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extinction specific; Glycine max; Oxidation lipid; Relative humidity.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162016000601145
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Valorization of sunflower meal through the production of ethanol from the hemicellulosic fraction AGRIAMBI
Tavares,Bruna; Sene,Luciane; Christ,Divair.
ABSTRACT Sunflower is among the major oil seeds crop grown in the world and the by-products generated during the seeds processing represent an attractive source of lignocellulosic biomass for bioprocesses. The conversion of lignocellulosic fibers into fermentable sugars has been considered as a promising alternative to increase the demand for ethanol. The present study aimed to establish the fermentation conditions for ethanol production by Scheffersomyces stipitis ATCC 58376 in sunflower meal hemicellulosic hydrolysate, through a 23 CCRD (Central Composite Rotational Design) factorial design. Under the selected conditions (pH 5.25, 29 ºC and 198 rpm) the final ethanol concentration was 13.92 g L-1 and the ethanol yield was 0.49 g g-1.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: By-product; Biomass; Xylose; Biofuel; Optimization.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016001101036
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